ryż quinoa na mlekuRyż na mleku to świetne śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Da Nam energię, aby dobrze rozpocząć dzień. Dodanie kaszy quinoa reguluje poziom cukru we krwi oraz jest źródłem składników mineralnych (magnezu, miedzi, żelaza, wapnia).

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: śniadanie, deser

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 268 kcal
Białko: 8,1 g
Węglowodany: 55,3 g
Tłuszcz: 1,5 g

Składniki na 2-3 porcje:
– 80g ryżu
– 20g kaszy quinoa
– 500ml mleka 1,5%
– łyżeczka miodu
– cynamon
– pół jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotować w garnku. Dodać ryż, kaszę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gotować 25 minut. Jeżeli ryż się przypala dodać mleko.
  2. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Dodać miód, jabłka i cynamon. Gotować jeszcze 5 minut.
  4. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na kilka minut.
  5. Gotowe! 🙂

Julia Laszuk, dietetyk