Ryż na mleku to świetne śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Da Nam energię, aby dobrze rozpocząć dzień. Dodanie kaszy quinoa reguluje poziom cukru we krwi oraz jest źródłem składników mineralnych (magnezu, miedzi, żelaza, wapnia).
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, deser
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 268 kcal
Białko: 8,1 g
Węglowodany: 55,3 g
Tłuszcz: 1,5 g
Składniki na 2-3 porcje:
– 80g ryżu
– 20g kaszy quinoa
– 500ml mleka 1,5%
– łyżeczka miodu
– cynamon
– pół jabłka
Sposób przygotowania:
- Mleko zagotować w garnku. Dodać ryż, kaszę. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gotować 25 minut. Jeżeli ryż się przypala dodać mleko.
- Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać miód, jabłka i cynamon. Gotować jeszcze 5 minut.
- Garnek zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na kilka minut.
- Gotowe! 🙂
Julia Laszuk, dietetyk