Kasza jaglana z jajkiem, śniadanie bezglutenoweKasza jaglana na śniadanie to alternatywa dla płatków owsianych. Takie śniadanie polecamy zwłaszcza osobom na diecie bezglutenowej i bezmlecznej oraz chorym na Hashimoto.

Czas przygotowania: 15 min.

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: śniadanie, 2 śniadanie

 


Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 142 kcal
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 0,8 g
Węglowodany: 35,2 g
Błonnik: 4,3 g

Składniki:
– jaja kurze od kur z wolnego wybiegu (60 g/1 szt.)
– kasza jaglana (50 g/4 łyżki)
– siemię lniane (5 g/1 łyżeczka)
– awokado (70 g/1/2 szt.)
– natka pietruszki (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

1. Ugotować kaszę (15 min.) i jajko na twardo (10 min.).

2. Odcedzić i ostudzić kaszę. Obrać jajko i podkroić w ćwiartki. Pokroić awokado w paski.

3. Ułożyć kawałki jajka i paski awokado na kaszy.

4. Posypać danie siemieniem lnianym i ozdobić pietruszką.

SMACZNEGO!

 

Wskazówka dietetyka:

Zawsze staraj się wybierać jajka z numerami ,,0″ lub ,,1″. Unikaj zwłaszcza ,,trójek”, ponieważ pochodzą od kur z chowu klatkowego, które nigdy nie widziały słońca ani trawy. ,,Dwójki” mają trochę lepiej, bo w klatkach mają ściółkę. ,,Jedynki” pochodzą od kur z wolnego wybiegu, a ,,zerówki” są jajkami z hodowli ekologicznej, która jest bardziej zrównoważona, nie niszczy środowiska i nie dopuszcza np. stosowanie sztucznych karm. Nie daj się zmylić napisami ,,eko”, ,,świeże” itp. Zawsze spędzaj numer na opakowaniu.

Agnieszka Kopacz, dietetyk