Lekkie danie, idealne na okres redukcji po świątecznym jedzeniu i na rozpoczęcie 2020 roku z nowymi postanowieniami. Połączenie rukoli, winogron, szynki parmeńskiej, serka pleśniowego jest świetną i niesamowicie smaczną kompozycją. Dodatkowo można dodać orzechy włoskie, które znakomicie wpasowują się w całość.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 250 g winogron (np. bezpestkowych)
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 100 g sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert)
- Sos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny
Przygotowanie:
- Umytą i osuszoną rukolę ułożyć w salaterkach. Dodać umyte, osuszone i pokrojone na połówki winogrona.
- Szynkę pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce. Dodać pokrojony w kosteczkę ser (można dodatkowo dodać garść orzechów włoskich)
- Wymieszać składniki sosu, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Polać po sałatce i podawać np. z pieczywem
Smacznego! 🙂
Trener personalny, specjalista ds. żywienia
mgr inż. Ryszard Czarkowski
Trener personalny Wrocław
Trening personalny Wrocław
Trener personalny online
Dietetyk Wrocław
Dieta online
Odchudzanie online