dietetyczna sałatkaLekkie danie, idealne na okres redukcji po świątecznym jedzeniu i na rozpoczęcie 2020 roku z nowymi postanowieniami. Połączenie rukoli, winogron, szynki parmeńskiej, serka pleśniowego jest świetną i niesamowicie smaczną kompozycją. Dodatkowo można dodać orzechy włoskie, które znakomicie wpasowują się w całość.

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 250 g winogron (np. bezpestkowych)
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (lub brie, camembert)
  • Sos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Umytą i osuszoną rukolę ułożyć w salaterkach. Dodać umyte, osuszone i pokrojone na połówki winogrona.
  • Szynkę pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce. Dodać pokrojony w kosteczkę ser (można dodatkowo dodać garść orzechów włoskich)
  • Wymieszać składniki sosu, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Polać po sałatce i podawać np. z pieczywem

Smacznego!  🙂

Trener personalny, specjalista ds. żywienia
mgr inż. Ryszard Czarkowski

Trener personalny Wrocław
Trening personalny Wrocław
Trener personalny online
Dietetyk Wrocław
Dieta online
Odchudzanie online