dieta bezglutenowa, kasza jaglanaKasza jaglana otrzymywana jest z prosa, dzięki czemu jest naturalnie bezglutenowym zbożem. W porównaniu do pozostałych kasz zawiera więcej miedzi, żelaza i witamin z grupy B (B1,B2,B6). Polecana jest osobom, które mają łamliwe paznokcie i włosy, słabą odporność, problemy z koncentracją oraz katar. Kasza jaglana ma bowiem działanie antywirusowe oraz rozgrzewające.

 

 

 

Czas przygotowania : 30 minut

Stopień trudności : łatwe

Rodzaj posiłku : śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek


Wartość odżywcza w 100g
:

Energia: 147 kcal

Białko: 4,6 g

Tłuszcze: 3,5 g

Węglowodany: 27 g

Błonnik: 1,8 g

 

Składniki:

– kasza jaglana (45g/ ¼ szklanki)

– mleko (180ml/ ¾ szklanki)

– truskawki (30g/ 5 szt.)

– orzechy włoskie (8g/ 2 szt.)

– daktyle (15g/3 szt.)

– ksylitol (1 łyżeczka/5g)

– opcjonalnie : domowy dżem niskosłodzony np. porzeczkowy (10g/ 1 łyżeczka)

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod gorącą wodą. Mleko zagotować.
  2. Do gotującego się mleka dodać kaszę i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub ciepłej wody.
  3. Po 15 minutach gotowania dodać umyte, bez szypułek, pokrojone na połówki truskawki, pokrojone daktyle oraz ksylitol. Gotować jeszcze 5 minut ciągle mieszając (lub do miękkości kaszy).
  4. Gotową jaglankę przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Opcjonalnie dodać łyżkę dżemu.

 

Wskazówka dietetyka :

Do kaszy można dodać ulubione owoce (jabłka z dodatkiem cynamonu, gruszki, banany), różne orzechy, bakalie i co nam przyjdzie do głowy. Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego – sojowego, migdałowego. Za każdym razem jaglanka wyjdzie obłędnie!