Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, dzięki czemu jest naturalnie bezglutenowym zbożem. W porównaniu do pozostałych kasz zawiera więcej miedzi, żelaza i witamin z grupy B (B1,B2,B6). Polecana jest osobom, które mają łamliwe paznokcie i włosy, słabą odporność, problemy z koncentracją oraz katar. Kasza jaglana ma bowiem działanie antywirusowe oraz rozgrzewające.
Czas przygotowania : 30 minut
Stopień trudności : łatwe
Rodzaj posiłku : śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek
Wartość odżywcza w 100g:
Energia: 147 kcal
Białko: 4,6 g
Tłuszcze: 3,5 g
Węglowodany: 27 g
Błonnik: 1,8 g
Składniki:
– kasza jaglana (45g/ ¼ szklanki)
– mleko (180ml/ ¾ szklanki)
– truskawki (30g/ 5 szt.)
– orzechy włoskie (8g/ 2 szt.)
– daktyle (15g/3 szt.)
– ksylitol (1 łyżeczka/5g)
– opcjonalnie : domowy dżem niskosłodzony np. porzeczkowy (10g/ 1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod gorącą wodą. Mleko zagotować.
- Do gotującego się mleka dodać kaszę i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub ciepłej wody.
- Po 15 minutach gotowania dodać umyte, bez szypułek, pokrojone na połówki truskawki, pokrojone daktyle oraz ksylitol. Gotować jeszcze 5 minut ciągle mieszając (lub do miękkości kaszy).
- Gotową jaglankę przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Opcjonalnie dodać łyżkę dżemu.
Wskazówka dietetyka :
Do kaszy można dodać ulubione owoce (jabłka z dodatkiem cynamonu, gruszki, banany), różne orzechy, bakalie i co nam przyjdzie do głowy. Zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego – sojowego, migdałowego. Za każdym razem jaglanka wyjdzie obłędnie!