Pisaliśmy ostatnio o jajkach będących źródłem najlepszego białka. Jajka można jeść na wiele sposobów – np. w postaci omletu. Nasz omlet jest wyjątkowy, bo dodatek warzyw sprawia, że zawiera mnóstwo witamin. 🙂
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, kolacja
Wartość odżywcza w 1 porcji (1 omlet):
Energia: 205 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 13,2 g
Węglowodany: 7,8 g
Składniki na 1 porcję:
– 2 mniejsze jajka
– odrobina mleka (ok. 2 łyżki)
– szczypta soli
– sałata lodowa (1 liść)
– pół pomidora
– 1/5 papryki żółtej
– 1/4 małej cebuli
– łyżeczka oleju rzepakowego
– opcjonalnie: pasta warzywna Ajvar
Sposób przygotowania:
- Jajka rozbić w misce i roztrzepać z dodatkiem mleka i soli.
- Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka.
- Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju wlać masę jajeczną. Smażyć ok. 3-4 minuty i przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
- Gotowy omlet posmarować pastą Ajvar, złożyć na pół i wypełnić sałatką.Smacznego!
Julia Laszuk, dietetyk