Krewetki są skorupiakami. W zależności od rozmiaru wyróżniamy dwa najbardziej popularne gatunki: krewetki koktajlowe (małe) oraz tygrysie (duże). Faktycznie rodzajów krewetek jest znacznie więcej – około 2500! Krewetki zawierają mało kalorii i tłuszczu, dlatego polecamy je przy odchudzaniu.
Czas przygotowania: < 1 godziny
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: lunch, obiad, kolacja
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 129 kcal
Białko: 15,2 g
Węglowodany: 7,2 g
Tłuszcz: 5,3 g
Błonnik: 2,1 g
Składniki na 2 porcje:
– około 10-14 krewetek tygrysich (u mnie gotowane, mrożone)
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– ząbek czosnku
– skórka z 1/4 cytryny
– cukinia (1 mała)
– 1/3 papryki czerwonej
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Krewetki rozmrozić – włożyć do miski i zalać letnią wodą. Gdy się rozmrożą odlać wodę i polać krewetki olejem rzepakowym. Dodać startą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Marynować około 30 minut w lodówce.
- Warzywa umyć i pokroić – cukinię w plasterki, paprykę w dużą kostkę.
- Rozgrzać patelnię grillową, położyć krewetki wraz z marynatą oraz warzywa. Grillujemy około 3-5 minut z każdej strony. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z sałatką lub ryżem. Danie możemy także zjeść bez dodatków.
Julia Laszuk, dietetyk