Grillowane krewetkiKrewetki są skorupiakami. W zależności od rozmiaru wyróżniamy dwa najbardziej popularne gatunki: krewetki koktajlowe (małe) oraz tygrysie (duże). Faktycznie rodzajów krewetek jest znacznie więcej – około 2500! Krewetki zawierają mało kalorii i tłuszczu, dlatego polecamy je przy odchudzaniu.

Czas przygotowania: < 1 godziny

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: lunch, obiad, kolacja

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 129 kcal

Białko: 15,2 g

Węglowodany: 7,2 g

Tłuszcz: 5,3 g

Błonnik: 2,1 g

Składniki na 2 porcje:

– około 10-14 krewetek tygrysich (u mnie gotowane, mrożone)

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– ząbek czosnku

– skórka z 1/4 cytryny

– cukinia (1 mała)

– 1/3 papryki czerwonej

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmrozić – włożyć do miski i zalać letnią wodą. Gdy się rozmrożą odlać wodę i polać krewetki olejem rzepakowym. Dodać startą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Marynować około 30 minut w lodówce.
  2. Warzywa umyć i pokroić – cukinię w plasterki, paprykę w dużą kostkę.
  3. Rozgrzać patelnię grillową, położyć krewetki wraz z marynatą oraz warzywa. Grillujemy około 3-5 minut z każdej strony. Doprawiamy do smaku.
  4. Podajemy z sałatką lub ryżem. Danie możemy także zjeść bez dodatków.

 

Julia Laszuk, dietetyk