żywienie w sporcie22 maja w Centrum Dydaktycznym WUM odbyła się konferencja „Po drugiej stronie medalu – czyli medycyna w spocie”

Tematyka wykładów obejmowała zagadnienia z wielu dziedzin – medycyny, fizjoterapii oraz dietetyki. Wydarzenie podzielono na dwie sesje. Pierwsza obejmowała zagadnienia dotyczące badań sportowców, prewencji urazów oraz zalecanych ćwiczeń dla cukrzyków oraz pacjentów po transplantacji. Podczas drugiej sekcji prelegenci skupili się między innymi na znaczeniu mleka w treningu, wpływie kofeiny na wyniki w sportach wytrzymałościowych oraz wpływie suplementów/wspomagaczy na pracę wątroby.

Na konferencji poświęcono uwagę wielu ciekawym zagadnieniom, między innymi roli żywienia w sporcie. Dowiedzieliśmy się, że kofeina w odpowiedniej dawce może zwiększyć wydolność organizmu. Natomiast picie mleka podczas treningu może być korzystniejsze aniżeli picie napojów izotonicznych. Poza tym, wspomagacze, które pozornie wydają się bezpieczne, mogą być zanieczyszczone, co wpływa na funkcjonowanie wątroby.

Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tej konferencji i dowiedzieć się o najnowszych doniesieniach naukowych z zakresu żywienia w sporcie. Nabytą wiedzę z pewnością wykorzystamy w praktyce.