W tym tygodniu mieliśmy okazję prowadzić warsztaty dla dzieci ze szkoły podstawowej w Warszawie w ramach projektu „Jemy Zdrowo – Kolorowo”.
Celem projektu jest omówienie zasad prawidłowego żywienia, nauczenie doboru produktów i komponowania posiłków. Poprzez podzielenie produktów na grupy (produkty zbożowe, warzywa i owoce, produkty białkowe), w obrazowy sposób można przedstawić dzieciom, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek – uwzględniający produkty z każdej grupy. Jest to bardzo istotne w żywieniu dzieci, gdyż spożywanie przez nich warzyw i owoców często jest zbyt niskie.
Zwieńczeniem warsztatów było wspólne gotowanie. Dzieci chętnie przyrządzały pastę z groszku, nutellę z ciecierzycy czy zdrowy koktajl-owsiankę. Dzięki ciekawemu programowi pokazaliśmy, że zdrowe jedzenie może być smaczne. Dzieci chętnie jadły kanapki z razowego pieczywa z pastą i warzywami.
Uważamy, że jest to ciekawy sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych posiłków. Warto razem przyrządzić zdrową pastę kanapkową czy koktajl i wspólnie spożywać posiłek. Znajdźcie przepis i spróbujcie zrobić nutellę z ciecierzycy (cieciorellę), dzieciaki się nią zajadały! 🙂