Jedna ze smaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadłem!
Inspiracja do tego przepisu jest zaczerpnięta z moich wypraw do Tajlandii. Niezależnie od regionu zupa green curry wszędzie świetnie smakuje, chociaż w każdym miejscu troszkę inaczej, bo składniki lekko się różnią. Zupa green curry jest przygotowana na bazie mleka kokosowego i zielonej pasty curry. To doskonałe i proste do odtworzenia we własnej kuchni danie. W moim przypadku tajska kuchnia sprawdza się idealnie w okresie redukcji. Mogę się nią zajadać tygodniami 🙂 Zobaczcie jak zrobić to pyszne danie z krewetkami.
SKŁADNIKI
400 g krewetek (rodzaj wg uznania)
1 cukinia
1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
2 ząbki czosnku
½ czerwonej papryczki chili
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki zielonej pasty curry (im więcej, tym bardziej ostra potrawa)
2 szklanki mleka kokosowego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki oleju
2 limonki
2 łyżki brązowego cukru
1 paczka makaronu ryżowego (200g)
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przetarty czosnek i paprykę. Podsmażaj przez chwilę.
Dodaj pastę curry, podsmażaj przez około minutę i wlej szklankę wody. Zagotuj, wlej mleko kokosowe, dodaj imbir, pomidory oraz cukier, a następnie gotuj przez kilka minut.
Do zupy dodaj surowe krewetki (jeśli używasz mrożonych, wcześniej przelej wrzątkiem na sitku i zdejmij ogonki) i cukinię.
Gotuj przez około 3 minuty, po czym zdejmij garnek z zupą z palnika i dodaj sok z limonki oraz sos rybny.
Zupę podawaj z ryżowym makaronem gotowanym wcześniej parę minut.
Poniżej zupa green curry wykonana w Tajlandii
Smacznego!
Trener personalny, specjalista ds. żywienia
mgr inż. Ryszard Czarkowski
Trener personalny Wrocław
Trening personalny Wrocław
Trener personalny online
Dietetyk Wrocław
Dieta online
Odchudzanie online