Każdy z Nas uwielbia lody! Całe lato objadamy się słodkimi, zimnymi przysmakami często nie myśląc o kaloriach. Jaką wartość odżywczą mają lody? Które z nich są najlepszym wyborem? Poniżej w tabeli porównanie różnych rodzajów lodów:

Rodzaj lodów Wartość odżywcza w 1 porcji
Lody waniliowe bez polewy Energia: 90 kcal, Białko: 2,2g, Tłuszcze: 2,5g, Węglowodany: 13g
Lody waniliowe z polewą czekoladową i orzechami Energia: 285 kcal, Białko: 4,2g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 26g
Lody w rożku Energia: 190 kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 10,1g, Węglowodany: 21,5g
Lody wodne wieloowocowe Energia: 100 kcal, Białko: 0,1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 24,1g
Sorbet pomarańczowy (1 gałka) Energia: 54 kcal, Białko: 0,4g, Tłuszcze: 0,2g, Węglowodany: 12,2g

 

lody na diecieJak wiemy, w polewie czekoladowej, rożku i orzechach kryje się najwięcej kalorii. Takich lodów osoby na diecie powinny się wystrzegać. Dla nich najlepszym rozwiązaniem są owocowe sorbety, najlepiej takie o naturalnym składzie (jak najkrótszym), bez syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych barwników. Najlepsze są te zrobione samodzielnie w domu – to nie takie trudne! 🙂

Poza tym, lody waniliowe bez polewy mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy (batonów, ciastek). Zawierają one mniej tłuszczu – ok. 2,5% i są niskokaloryczne. Jeden lód mleczny zawiera około 80-90 kcal. Lody mleczne zawierają wapń, który jest potrzebny zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jeżeli wybierzemy lody o dobrym składzie, może to być świetny pomysł na deser czy przekąskę  W składzie powinno znaleźć się mleko, a nie serwatka w proszku. Wystrzegajmy się także lodów mlecznych zawierających utwardzone tłuszcze.

Jak kupić w sklepie dobre, świeże lody?

  1. Jeżeli lody przyklejają się do opakowania, oznacza to, że były rozmrażane.
  2. Gdy lody wodne szybko się topią, to znaczy, że zawierają duże ilości wody, a mało owoców.
  3. Przy zakupie lodów czekoladowych wybierajmy te z największą zawartością kakao.
  4. Nie kupujmy lodów o nietypowych kolorach (intensywnie niebieskich, zielonych..) – zawierają sztuczne barwniki, których powinniśmy unikać.
  5. Lody o konsystencji gumiastej zawierają dużo stabilizatorów – nie są polecane. Lody, jeżeli są prawidłowo przygotowane i przechowywane, są gładkie.

W małych ilościach wszystko jest dla ludzi. Nie odmawiajmy sobie zupełnie przyjemności, jedynie wybierajmy je z głową. Lody nie powinny mieć niekończącej się listy składników ani intensywnego koloru. Zachęcamy do robienia domowych lodów – z dodatkiem owoców i jogurtu naturalnego.

Julia Laszuk, dietetyk