Każdy z Nas uwielbia lody! Całe lato objadamy się słodkimi, zimnymi przysmakami często nie myśląc o kaloriach. Jaką wartość odżywczą mają lody? Które z nich są najlepszym wyborem? Poniżej w tabeli porównanie różnych rodzajów lodów:
Rodzaj lodów | Wartość odżywcza w 1 porcji |
Lody waniliowe bez polewy | Energia: 90 kcal, Białko: 2,2g, Tłuszcze: 2,5g, Węglowodany: 13g |
Lody waniliowe z polewą czekoladową i orzechami | Energia: 285 kcal, Białko: 4,2g, Tłuszcze: 18g, Węglowodany: 26g |
Lody w rożku | Energia: 190 kcal, Białko: 2g, Tłuszcze: 10,1g, Węglowodany: 21,5g |
Lody wodne wieloowocowe | Energia: 100 kcal, Białko: 0,1g, Tłuszcze: 0g, Węglowodany: 24,1g |
Sorbet pomarańczowy (1 gałka) | Energia: 54 kcal, Białko: 0,4g, Tłuszcze: 0,2g, Węglowodany: 12,2g |
Jak wiemy, w polewie czekoladowej, rożku i orzechach kryje się najwięcej kalorii. Takich lodów osoby na diecie powinny się wystrzegać. Dla nich najlepszym rozwiązaniem są owocowe sorbety, najlepiej takie o naturalnym składzie (jak najkrótszym), bez syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych barwników. Najlepsze są te zrobione samodzielnie w domu – to nie takie trudne! 🙂
Poza tym, lody waniliowe bez polewy mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy (batonów, ciastek). Zawierają one mniej tłuszczu – ok. 2,5% i są niskokaloryczne. Jeden lód mleczny zawiera około 80-90 kcal. Lody mleczne zawierają wapń, który jest potrzebny zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jeżeli wybierzemy lody o dobrym składzie, może to być świetny pomysł na deser czy przekąskę W składzie powinno znaleźć się mleko, a nie serwatka w proszku. Wystrzegajmy się także lodów mlecznych zawierających utwardzone tłuszcze.
Jak kupić w sklepie dobre, świeże lody?
- Jeżeli lody przyklejają się do opakowania, oznacza to, że były rozmrażane.
- Gdy lody wodne szybko się topią, to znaczy, że zawierają duże ilości wody, a mało owoców.
- Przy zakupie lodów czekoladowych wybierajmy te z największą zawartością kakao.
- Nie kupujmy lodów o nietypowych kolorach (intensywnie niebieskich, zielonych..) – zawierają sztuczne barwniki, których powinniśmy unikać.
- Lody o konsystencji gumiastej zawierają dużo stabilizatorów – nie są polecane. Lody, jeżeli są prawidłowo przygotowane i przechowywane, są gładkie.
W małych ilościach wszystko jest dla ludzi. Nie odmawiajmy sobie zupełnie przyjemności, jedynie wybierajmy je z głową. Lody nie powinny mieć niekończącej się listy składników ani intensywnego koloru. Zachęcamy do robienia domowych lodów – z dodatkiem owoców i jogurtu naturalnego.
Julia Laszuk, dietetyk