Durian owocDurian jest wprost uwielbiany w krajach azjatyckich, jednak przez wielu turystów omijany, dlaczego? Ponieważ substancje w nim zawarte wydzielają odór przypominający padlinę!

Owoc ten zawiera wiele substancji zapachowych – od tych owocowych po zapach cebuli, siarki i zgnilizny. Nie przeszkadza to jednak Azjatom w jego konsumpcji, wręcz przeciwnie. Uważają go za najsmaczniejszy owoc na Świecie.

 

O durianie słów kilka.

Owoc ma owalny kształt, pokryty jest zieloną, kolczastą skórką. Miąższ duriana jest żółty i słodki w smaku. Owoc waży około 4 kg i ma długość maksymalnie 40 cm.
Ten przysmak pochodzi z Indonezji, ale można go kupić w wielu krajach azjatyckich.
Azjaci spożywają go na wiele sposobów – zarówno na surowo, w deserach, gotowany, smażony, suszony czy jako dodatek do przetworów.

Skład duriana
Miąższ duriana ma kremową konsystencję. Smak określany jest rożnie – jedni czują posmak orzechowy, a niektórym przypomina smak śmietanowego serka. Durian składa się w:
– 12% z węglowodanów
– 5% z tłuszczu
100g owocu zawiera około 150 kcal.
Ponadto Durian zawiera wiele witamin (A, C oraz witaminy z grupy B) oraz minerałów (m.in. wapń, żelazo, cynk).

Właściwości zdrowotne
* Pomaga w dolegliwościach żołądkowych – np. po spożyciu ostrych przypraw.
* Wyciągi z duriana prawdopodobnie mają działanie odmładzające.
* Sok z tego owocu wykorzystywany jest w medycynie niekonwencjonalnej w leczeniu anemii, gorączki, a nawet depresji.

Ciekawostki
1. W wielu publicznych miejscach w Azji wywieszone są zakazy wnoszenia duriana (w hotelach, taksówkach czy centrach handlowych).
2. Uważa się, że owocu tego nie można łączyć z alkoholem i kawą. Niektórzy twierdzą, że takie połączenie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
3. Durian bardzo szybko się psuje i niestety nie jest eksportowany poza kraje azjatyckie.

Nie każdy odważy się, aby spróbować duriana. Może jednak warto, skoro uważany jest przez Azjatów za najsmaczniejszy owoc na Świecie? 🙂

Julia Laszuk, dietetyk