W ostatnią środę (25.05.2016) gościliśmy w studio Radiowej Czwórki. Rozmawialiśmy na temat fast food’ów. Dlaczego pomimo tego, że każdy z nas zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego działania to jednak kolejki w tego typu restauracjach nie maleją? Liczy się niska cena? Szeroka dostępność? Krótki czas oczekiwania na posiłek? Czy po prostu nam smakują?
Żywność typu fast food z definicji ma być tania, łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego sycąca. I na tym kończą się dobre strony tych posiłków. Podczas radiowej debaty, chcieliśmy udowodnić, że istnieją zdrowe alternatywy dla typowych fast foodów, które ze względu na wysoką kaloryczność, dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz oczyszczonych węglowodanów, powinny być eliminowane z codziennego jadłospisu. Faktem jest również, że są to produkty obfitujące w substancje dodatkowe pochodzenia chemicznego, które…mogą nas uzależnić.
Na szczęście są proste sposoby na to, aby zjeść zdrowo nawet w takiej restauracji – szybki, tani i wartościowy posiłek. Jakie? Zachęcamy do przesłuchania audycji!