Uwielbiamy wiśnie za ich słodko-kwaśny smak i wspaniały kolor. Wiśnie w głównej mierze składają się z wody (82%), dzięki czemu są polecane na letnie upały. Pozostałe 18% to witaminy, minerały oraz antyoksydanty.
Właściwości wiśni:
– działają antynowotworowo, dzięki wspomnianym wyżej antyoksydantom. Wiśnie zawierają ich niemało, bo aż 400mg w 100g. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Wiśnie ze względu na ich wysoką zawartość zostały wpisane na listę ORAC, na której widnieją produkty szczególnie chroniące organizm przed wolnymi rodnikami.
– korzystnie wpływają na pracę serca (wzmacniają serce, zwiększają produkcję czerwonych krwinek, usuwają nadmiar soli z organizmu). Wywar z ogonków wiśni może zapobiec powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
– pomagają w walce z bezsennością. Według badaczy codziennie wypijanie szklanki soku z wiśni przyspiesza zasypianie. Wszystko za sprawą melatoniny, która jest również produkowana przez mózg człowieka i odpowiada za regulację rytmu dnia – snu i czuwania.
– wspomagają odchudzanie. Wiśnie mają niską kaloryczność (około 50 kcal w 100g) i niski indeks glikemiczny (22). Są zatem polecane osobom na diecie odchudzającej oraz diabetykom. Poza tym wiśnie zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego (pektyn), który nasyca organizm, reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Należy jednak uważać – wiśnie zwiększają apetyt i ciężko się od nich oderwać. 🙂
– poprawiają apetyt. Jest to szczególnie ważne, w przypadku dzieci-niejadków.
– są źródłem witamin (C, B1, B2) oraz minerałów (potasu, miedzi).
Na co zwrócić uwagę?
- Wiśnie nie mogą być zgniłe lub nadpsute, ponieważ zawierają pleśnie, które mogą spowodować zatrucie czy grzybicę. Jeżeli owoc jest nadpsuty, należy go wyrzucić, a nie wykrawać zgniłą część.
- W przypadku dzieci należy pilnować, aby nie rozgryzały pestek wiśni, gdyż zawierają szkodliwe substancje cyjanowodorowe. Połknięcie całej pestki nie jest szkodliwe.
- Popijanie wiśni mlekiem lub wodą może doprowadzić do biegunki.
- Przed mięsnym posiłkiem wystrzegajmy się wiśni – utrudniają trawienie i wchłanianie białka.
Wiśnie można jeść samodzielnie, jak robi większość z Nas. Dobrym sposobem jest dodanie ich do koktajlu mleczno-owocowego, tarty czy ciasta. Z wiśni można także zrobić sok czy kompot. Kupując gotowy sok z wiśni sprawdzajmy czy nie został dodany cukier oraz listę składników – najlepsze są te ekologiczne, wyprodukowane tylko z wiśni, bez dodatków.
Julia Laszuk, dietetyk