Proste, szybkie i zdrowe danie. Pancakes FIT z płatkami owsianymi, bananem i borówkami 😍👌🤸♀️ Placuszki są puszyste, sycące, smaczne, łatwe w przygotowaniu. Świetne na śniadanie dla całej rodziny.
Regularne jedzenie płatków owsianych wpływa korzystnie na nasz organizm. W 100 gramach płatków można znaleźć tylko 378 kcal i aż 12 g białka. Do tego płatki owsiane zwykłe w 100 gramach zawierają:
- 10 g błonnika - jest on bardzo ważny dla naszego układu trawiennego, zapewnia też uczucie sytości na dłużej. Obecność błonnika w diecie ma również duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, obniża również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego. Błonnik zawarty w płatkach stabilizuje również poziom cukru we krwi - płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, dlatego po spożyciu ich, nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny.
- Witaminy z grupy B - tiaminę (0,46 mg), ryboflawinę (0,15 mg), niacynę (1,12 mg), B6 (0,1 mg), kwas foliowy (32 mcg), kwas pantotenowy (1,12 mg) - witaminy te są bardzo ważne dla prawidłowego działania naszego układu nerwowego. Kwas foliowy jest niezbędny kobietom w ciąży, pozwala na prawidłowy rozwój dziecka.
- 128 mg magnezu - odpowiada za wiele funkcji organizmu. Jego niedobory powodują skurcze, problemy z pamięcią i koncentracją, bezsenność. Magnez wspiera także ochronę przed atakami serca i udarami mózgu, poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. 100 gram płatków owsianych pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
- 410 mg fosforu - odpowiada za zdrowe i mocne kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i znajduje się we wszystkich tkankach miękkich organizmu. Porcja płatków owsianych pokrywa połowę zapotrzebowania na fosfor.
- 3,63 mg manganu - ten minerał potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także dla mocnych kości.
Przepis:
szklanka płatków owsianych (110g)
3 jajka (ok. 210g)
150 g jogurtu naturalnego
1 banan (ok. 100g)
szklanka borówek amerykańskich
trochę soku z cytryny
1 łyżeczki sody
masło do posmarowania patelni
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem sody, banana i borówek zmiksować blenderem ręcznym, aż masa będzie gładka i zrobi się rzadka. Odstawić na 30 minut, po czym zmiksować jeszcze raz. Dodać sodę i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, wylać ciasto na placki. Jak pojawią się bąble, a placki będą upieczone od spodu, ale u góry jeszcze luźne, odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze chwilę, aż będą sprężyste.
Podawać z ulubionymi owocami (banany, borówki).
Smacznego!