Wyspy Marshalla to piękne państwo wyspiarskie o klimacie gorącym i wilgotnym. Składają się z 1225 wysepek położonych na zachodnim Pacyfiku, należących do kontynentu Australia i Oceania. Państwo to jest 1723 razy mniejsze od Polski.
Co ciekawe, wyspy te są wybitnie płaskie, najwyższy punkt ma zaledwie
10 m. n.p.m!
Mogłoby się wydawać, że mieszkańcy wysp odżywiają się samymi owocami, warzywami czy rybami, jednak nic podobnego! W tym kraju, z uwagi na m.in. małe zasoby naturalne, import przewyższa eksport.
Jakie produkty żywnościowe eksportują Marszalczycy?
Robiąc zakupy w większości tamtejszych sklepów możemy kupić jedynie produkty w puszce – głównie mielonki, warzywa z puszki i gotowe dania. Z uwagi na cenę, tamtejsza ludność praktycznie nie jada świeżych warzyw i owoców! Dodatkiem do przetworzonych mięs jest najczęściej biały ryż.
Jak taka dieta wpływa na zdrowie Marszalczyków?
Są to jedni z najbardziej otyłych ludzi na Świecie (około 45% z nich ma nadwagę). Ponadto na wyspach Marshalla wykazano najwyższy wskaźnik umieralności z powodu cukrzycy!
Duże spożycie czerwonego, przetworzonego mięsa oraz białego ryżu, a także małe spożycie świeżych warzyw i owoców przyczyniają się do zwiększonego ryzyka otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorób serca. Wśród wielu mieszkańców można zauważyć bardzo podwyższone wartości glikemii i stopę cukrzycową. Najczęstszą operacją przeprowadzaną w tamtejszych szpitalach jest amputacja kończyny.
Dlaczego tak się stało?
W 1944 roku Amerykanie zajęli tereny wysp Marshalla i prowadzili na tamtejszych rejonach testy nuklearne. Część mieszkańców została zmuszona do opuszczenia terenów łowieckich, więc zaczęli być zależni od importu ze Stanów Zjednoczonych. Są to głównie wspomniane wyżej przetworzone produkty z puszki.
Według naukowców wpływ na pogorszenie zdrowia ma także występujący u Marszalczyków gen. Odpowiada on za szybsze przybieranie na wadze, dzięki czemu populacja może przetrwać okres głodu. Obecnie okresu głodu nie ma, mieszkańcy żywią się bardzo niezdrowo, co sprzyja występowaniu otyłości i cukrzycy.
Mieszkańcy wysp Marshalla obecnie wykazują najbardziej niezdrową dietę na Świecie. Dawniej dzięki łowieniu ryb czy uprawie roślin, nie zauważano tak wysokich wskaźników umieralności. Teraz podstawą gospodarki tego kraju jest pomoc rządowa USA, co jest główną przyczyną tego stanu rzeczy. Amerykanie, którzy także wykazują bardzo niezdrową dietę, robią to jednak z wyboru. Nie zapominajmy, że Marszalczycy wybierają warzywa z puszek zamiast tych świeżych, z uwagi na niższą cenę i większą dostępność.
Julia Laszuk, dietetyk