makaron z tuńczykiem i pomidoramiSzukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu.

Składniki (2 porcje):

170 g makaronu spaghetti

2 łyżki oliwy extra virgin

1/2 cebuli, drobno posiekanej

300 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych bez skórki)

świeże zioła, oregano lub tymianek

puszka tuńczyka w oliwie

opcjonalnie: tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę.

Dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.

Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.

 

Mięso tuńczyka jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 konkretnie kwasu DHA i EPA. Ich wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Chronią przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniżają poziomu frakcji LDL cholesterolu.

Tuńczyk jest również doskonałym źródłem witaminy D3 i B12. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego warunkując jego wytrzymałość. Witamina B12 czyli kobalamina uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

Mięso tuńczyka zawiera również wapń i żelazo. Pierwszy stanowi główny mikroelement w budowie naszego układu kostnego. Drugi wchodzi w skład hemoglobiny czy mioglobiny oraz licznych enzymów naszego metabolizmu.

Pamiętajcie, że tuńczyk jest delikatną rybą, bardzo łatwo o zepsucie jej smaku. Wystarczy zaledwie kilka sekund zbyt długiej obróbki termicznej by jego smak został całkowicie zmieniony.

Smacznego!