Lato zbliża się wielkimi krokami – na gorące, słoneczne dni polecamy orzeźwiające i odżywcze koktajle! Rodzajów jest naprawdę sporo, od oczyszczających i upiększających, przez odchudzające, po regenerujące przy wysiłku. Z uwagi na to, że w naszym kraju często pogoda zmienną jest, warto wprowadzić do swojej diety te witaminowo-mineralną bombę! Wtedy nawet zła pogoda nie spowoduje u Nas przeziębienia i pogorszenia nastroju.
W zależności od tego jakie składniki wybierzemy, nasz koktajl będzie miał różne właściwości:
- Właściwości odchudzające uzyskamy dodając do koktajlu ananasa, kiwi, grejpfrut i papaję
- Po treningu napój warto zrobić z banana, mango lub awokado
- Korzystnie na stan naszej cery wpływają jagody, maliny, seler naciowy, marchew, żurawina i wszelkiego rodzaju orzechy
Na stronach internetowych można znaleźć mnóstwo przepisów na koktajle. Jednak najlepiej zrobić swój własny, stworzony z ulubionych produktów! Po przeczytaniu tego wpisu z pewnością się to uda J Jeżeli w przygotowaniu koktajlu uwzględnimy wszystkie punkty opisane poniżej, nasz napój będzie bogatym źródłem witamin i minerałów. Warto wprowadzić koktajle do swojej diety, pijąc je na drugie śniadanie czy podwieczorek. O to plan jak zrobić swój autorski koktajl:
Krok 1 – Płyn
W naszym koktajlu nie może zabraknąć nabiału, który zawiera dużo wapnia. Do wyboru mamy mleko krowie, kefir, jogurt naturalny, maślankę.
Inną opcją są płyny takie jak: woda, woda kokosowa, zielona herbata, świeży sok pomarańczowy lub jabłkowy, a także napoje roślinne (mleko sojowe, owsiane, ryżowe, migdałowe, orzechowe, kokosowe).
Do koktajlu dodajemy mniej więcej jedną szklankę wybranego płynu.
Krok 2 – Ulubione owoce
Do naszego koktajlu dodajemy jedną szklankę winogron, ananasa, jagód, mango, brzoskwiń, malin lub truskawek.
Dodając jabłka, pomarańcze, banany, kiwi i gruszki wrzucamy po 1 sztuce.
Możemy także uzupełnić napój o 1/3 szklanki papai, pół melona, 2 łodyżki selera naciowego.
Najlepiej wybrać dwa z wymienionych owoców.
Krok 3 – Zielone warzywa
Do koktajlu dodajmy także 1 szklankę jarmużu lub 2 szklanki szpinaku lub pół szklanki sałaty masłowej. Zielone warzywa zawierają dużą dawkę witaminy K , witaminy C oraz magnezu! Poza tym, są niskokaloryczne, dzięki czemu są wskazane dla osób odchudzających się. Poza tym jarmuż, tak rzadko występujący w jadłospisie Polaków, jest istną bombą witaminową i mineralną! Jest źródłem wapnia, antyoksydantów oraz błonnika. Ponadto wydaje się, że wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Krok 4 – Dodatek tłuszczowy
Ostatni krok to dodanie do koktajlu produktu zawierającego zdrowe tłuszcze omega-3. Możemy wybrać jedną z poniższych opcji:
– łyżeczka siemienia lnianego
– łyżeczka zmielonych orzechów
– łyżeczka sezamu
– 1/3 awokado
Jeżeli koktajl jest za mało słodki, możemy dodać do niego miód, syrop z agawy, ksylitol lub daktyle.
Możliwości połączenia składników jest wiele, o to kilka z nich:
– Woda + jabłko + pomarańcza + szpinak + seler naciowy + miód
– Mleko ryżowe + banan + kiwi + nasiona chia
– Jogurt naturalny + banan + jagody goji + szpinak + nasiona chia
– Woda + kiwi + pietruszka + sok z cytryny + miód
– Mleko migdałowe + szpinak + maliny
– Mleko + jogurt naturalny + mango + kiwi + miód
– Mleko sojowe + truskawki + otręby pszenne
– Sok jabłkowy + banan + kiwi + jarmuż + płatki owsiane
– Mleko migdałowe + szpinak + ananas + kiwi
Czy już przekonaliśmy Was do zrobienia własnego koktajlu? Powodzenia! 🙂
Julia Laszuk, dietetyk