Naleśniki są częstym daniem na naszych stołach. Uwielbiamy je, bo są smaczne i proste w przygotowaniu. Naleśniki nie muszą być tuczące. Wystarczy lekko zmodyfikować ich skład, aby je ,,odchudzić”, a jednocześnie zachować ich smak. Dzisiaj proponujemy wam kokosowe naleśniki z mango. Dojrzałe mango jest na tyle słodkie, że nie trzeba dodawać słodkiego dżemu. Aby zwiększyć ilość białka, możesz dodać do nadzienia twaróg lub serek wiejski.
Warto zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą lub orkiszową. Jeśli chcesz przygotować danie bezglutenowe, użyj mąki kukurydzianej, gryczanej albo ryżowej ze znakiem przekreślonego kłosa. Do przygotowania dietetycznego ciasta naleśnikowego użyj mleka – 0,5%. Nie dodawaj cukru. Słodkie mango dostarczy wystarczającej ilości cukru, a przy okazji witaminy i błonnik.
Dobrze przygotowane, delikatne ciasto naleśnikowe w połączeniu z mango stanowi oryginalną, egzotyczną i przepyszną potrawę idealną na początek aktywnego dnia.
Skład (ok. 7-9 naleśników):
– 2 jajka
– szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
– szklanka mleka 0,5%
– szklanka mleczka kokosowego
– 1 mango
– łyżka oleju rzepakowego
– szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wymieszaj jajka z mleczkiem kokosowym i mlekiem. Dodaj sól i mąkę. Całość mieszaj do czasu, aż uzyskasz gładkie ciasto pozbawione grudek.
2. Rozgrzej patelnię z łyżeczką oleju. Wylej na nią porcję ciasta (ok 2/4 filiżanki) i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.
3. Smaż naleśniki po każdej ze stron przez kilka minut (do czasu, aż nabiorą złotej barwy).
4. Na gotowych naleśnikach ułóż kawałki mango i zwiń w rulon lub kopertę.
Smacznego!
Przeczytaj więcej o naszej diecie online ze zdrowymi przepisami:
Dietetyczne naleśniki, naleśniki z mango, naleśniki, mango, zdrowe danie, zdrowy przepis, dietetyczny przepis, pyszne naleśniki, kokosowe naleśniki, bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe, bez glutenu.