Dzisiejszy deser idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jest zimny, orzeźwiający i lekko kwaskowy. Zawarte w nim nasiona Chia są polecane dla osób odchudzających się. Ponadto dostarczają wiele drogocennych składników – już 2 łyżki nasion zaspokajają 30% zapotrzebowania na mangan, magnez i fosfor. Zawarte w nasionach szałwii hiszpańskiej węglowodany to głównie błonnik (na 12 g węglowodanów – 11 g to błonnik!).
Czas przygotowania: >1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: Drugie śniadanie, podwieczorek
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 220 kcal
Białko: 11,2 g
Węglowodany: 24,7 g
Tłuszcze: 10 g
Błonnik: 8,9 g
Składniki na 1 porcję:
– jogurt naturalny (175g)
– nasiona chia (2 płaskie łyżki)
– truskawki (kilka sztuk/ ok. 70g)
– opcjonalnie: miód (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
1. Jogurt naturalny wymieszać z nasionami chia w słoiczku lub szklance. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (można także na całą noc).
2. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować (jeżeli są zbyt kwaśne dodać miód).
3. Jogurt wyjmujemy z lodówki i polewamy musem truskawkowym.
Wskazówka dietetyka:
Do jogurtu można dodać wiórki kokosowe (razem z nasionami Chia). Mus owocowy może być wykonany z innych owoców – wiśni, kiwi, malin. Jeżeli natomiast nie mamy blendera możemy pokroić świeże owoce i położyć na wierzch deseru. Smacznego! 🙂
Julia Laszuk, dietetyk