Słodkie, soczyste i kolorowe owoce cytrusowe dają nam bardzo potrzebną dawkę energii w okresie zimowym. Wzmacniają układ odpornościowy. Jednak całość korzyści dla naszego zdrowia pozostaje nieznany, a szkoda!
Owoce cytrusowe są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Pomagają naszemu ciału pozbyć się wolnych rodników i pozytywnie wpływają na szereg funkcji metabolicznych.
Na półkuli północnej szczyt sezonu cytrusowego trwa od około połowy grudnia do końca kwietnia.
Na rynku występuje wiele rodzajów cytrusów, ponieważ łączy się gatunki w celu uzyskania owoców o pożądanych cechach. Główne odmiany cytrusów to: pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, limonki i cytryny.
Cytrusy pomagają nam walczyć z przeziębieniem i grypą. Są bogate w dobrze przyswajalną witaminę C. Oferują również wiele innych witamin i minerałów, takich jak witamina B, fosfor, potas, miedź, magnez, wapń i błonnik pokarmowy (czy wiesz, że 1 duża pomarańcza zawiera aż 18% dziennego zapotrzebowania na błonnik?). Te składniki odżywcze wraz z różnymi rodzajami związków przeciwutleniających występujących w cytrusach pełnią ważne funkcje, które chronią przed chorobami i wspierają nasze zdrowie.
Pozostałe korzyści:
- Pozytywny wpływ na układ sercowo - naczyniowy
Owoce cytrusowe zawierają dużą ilość flawonoidów, rodzajów przeciwutleniaczy, których spożycie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Flawonoidy pomagają zmniejszyć postęp miażdżycy poprzez ich wpływ na metabolizm lipidów. Poprawiają także wrażliwość na insulinę i obniżają ciśnienie krwi.
- Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym
Kolejną zaletą flawonoidów i innych związków przeciwutleniających występujących w cytrusach są ich właściwości przeciwnowotworowe. Spożywanie pomarańczy, limonek i cytryn to dobry sposób na ochronę się przed rakiem żołądka, rakiem piersi, rakiem płuc i rakiem jelita grubego.
- Poprawa funkcji poznawczych
Badania wskazują, że sok cytrusowy poprawia funkcje poznawcze i zapobiega pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych. Te efekty są spowodowane przeciwutleniaczami znajdującymi się w cytrusach. Związki te zwalczają wolne rodniki i chronią nasze komórki mózgowe przed stanem zapalnym, jak ma to miejsce w przypadku np. choroby Alzheimera.
- Regulują poziom glukozy we krwi
Dzięki wspólnemu działaniu przeciwutleniaczy i błonnika owoce cytrusowe są doskonałym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o regulację poziomu glukozy we krwi. Ze względu na ich rolę w trawieniu skrobi związki flawonoidowe są w stanie zapobiegać hiperglikemii, jednocześnie poprawiając wrażliwość na insulinę. Oba są kluczowymi aspektami w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru, szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę.
Zauważyłem w sieci kampanię odradzającą spożywania cytrusów zimą ze względu na ich właściwości wychładzające. Kampania nakłania konsumenta do spożywania kiszonek i mrożonek. Ktoś ma w tym swój interes. Nie wiem jak Wy ale ja nie mam zamiaru zastępować świeżych, przepysznych owoców kiszonkami i mrożonkami… Cytrusy zawierają w sobie hesperydynę. Przyspiesza ona obieg krwi w organizmie i ma pozytywny wpływ na krążenie. Zostało to potwierdzone naukowo. Na czym polegało to badanie? W badaniu wzięły udział kobiety, które z powodu słabego krążenia były szczególnie wrażliwe na zimno. Kobiety biorące udział w badaniu zostały podzielone na 2 grupy. Jedna grupa dostała do wypicia świeży sok wyciśnięty z pomarańczy, natomiast druga grupa otrzymała syntetyczny napój o smaku pomarańczy. Obie grupy podczas badania zostały umieszczone w chłodnym pomieszczeniu. I co się okazało? Kobiety, które wypiły prawdziwy sok marzły o połowę wolniej niż te, który piły jedynie jego syntetyczny odpowiednik. Jak to stwierdzono? Zbadano temperaturę palców u rąk. Okazało się, że przepływ krwi u kobiet, pijących sok pomarańczowy był bardziej stabilny.
W dalszej części badania kobiety dodatkowo zanurzały dłonie w lodowatej wodzie. I znowu lepsze efekty odniosła grupa, która wypiła wcześniej prawdziwy sok z cytrusów. Ta grupa kobiet rozgrzewała się o 50% szybciej w porównaniu z drugą grupą, która piła napój o smaku pomarańczy. Nie przejmuj się opiniami o wychładzających właściwościach cytrusów i stwierdzeniami, ze nie wolno ich jeść zimą.
Włączajcie cytrusy do swojej diety. Pamiętajcie o dokładnym ich wymyciu przed spożyciem.
Smacznego!
Trener personalny, specjalista ds. żywienia
mgr inż. Ryszard Czarkowski