Zobaczcie jakie pyszne, ciekawe i szybkie w przygotowaniu dania Patrycja wymyśla do naszych planów żywieniowych. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego i jednocześnie prostego w wykonaniu 💯

Dynia – każdy zna to duże i okrągłe warzywo. Niedługo Halloween, więc warto poznać kilka przepisów z dynią w roli głównej. Warzywo to jest również szeroko stosowane w kuchni indyjskiej. Ma grubą zewnętrzną powłokę, która otacza twardą miazgę i nasiona. Z dyni robimy curry, zupy, kebaby, a nawet chałwy. Dynia, znana w języku hindi jako kaddu, to warzywo które ma wiele zalet dla naszego zdrowia i urody. Dynie idealnie nadają się do stosowania w dietach odchudzających.
Są bogate w składniki odżywcze, pozbawione cholesterolu, sodu i tłuszczów. Co więcej, to warzywo może również ograniczać apetyt. Te wszystkie korzyści zdrowotne sprawiają, że bardzo chętnie wykorzystujemy dynię w naszych planach żywieniowych (dieta online).

curry z dyniąKorzystajcie z przepisu w formie filmu lub klasycznego, znajdującego się poniżej ⬇️

W komentarzach napiszcie czy smakowało 😋😘

Ten i inne pyszne przepisy znajdziecie na stronie https://poradiety.pl/
Możecie z nami rozpocząć współpracę w formie zdalnej – dieta online i otrzymać to wszystko w formie indywidualnego planu żywieniowego.

TAJSKIE CURRY Z DYNIĄ
•1 puszka ciecierzycy
• 1 mała dynia Hokkaido
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• papryczka chili (opcjonalnie)
• 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
• 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
• puszka mleka kokosowego ok. 20% tłuszczu
• duża garść szpinaku
• limonka
• Ryż

Wegański obiadPRZYGOTOWANIE
1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używamy) pokroić w małą kosteczkę.
2. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażyć czosnek, cebulę i paprykę chili.
3. Dodać pokrojoną dynię i smażyć chwilę na dużym ogniu. Na patelnię wsypać mielone przyprawy.
4. Zmniejszyć ogień, dodać gęstą śmietankę kokosową z puszki, zachować pozostałą na dnie wodę.
5. Dusić około 10 minut aż dynia będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać. Można dodać kilka łyżek wody pozostałej w puszce.
6. Dodać ciecierzycę odsączoną z zalewy, dokładnie wymieszać i na koniec dodać świeży szpinak, skropić wszystko sokiem z limonki i wymieszać. Gdy szpinak zmięknie i zmniejszy objętość danie będzie gotowe do serwowania.

Podawać z ugotowanym ryżem i limonką, ewentualnie listkami świeżej kolendry.

Smacznego!

Wszystkie nasze przepisy opierają się na łatwo dostępnych, tanich produktach. Pomagamy Wam już prawie 10 lat, znamy większość Waszych potrzeb. Ułożenie diety jest poprzedzone obszerną konsultacją z dietetyczką kliniczną. Jeżeli masz schorzenia wymagające modyfikacji żywieniowych, to dla nas nie problem. Zapraszam do współpracy online – Dieta Online 💪