Podstawowy przepis na guacamole uwzględnia awokado, sok z limonki oraz sól. Awokado rozgniatamy widelcem na pastę lub rozcieramy, z dodatkiem łyżeczki soku z limonki oraz odrobiną soli. Nasze guacamole zawiera pyszne i zdrowe warzywa – będąc doskonałym źródłem witamin i minerałów.
Czas przygotowania: 5 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, 2 śniadanie, przekąska, podwieczorek, kolacja
Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 74 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 6,1 g
Węglowodany: 5,8 g
Błonnik: 2,2 g
Składniki:
– dojrzałe awokado (1 szt.)
– sok z limonki (1 łyżeczka)
– czerwona cebula (30 g/1/4 szt.)
– pomidor (150 g/1 szt.)
– czerwona papryka (60 g/1/4 szt.)
– posiekana kolendra (2 łyżki)
– czosnek (1 szt.)
– sól, pieprz, ostra papryka (wg uznania)
Sposób przygotowania:
1. Awokado obrać, przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Następnie rozgnieść widelcem na pastę. Dodać sok z limonki.
2. Posiekać cebulę i czosnek. Pomidora sparzyć i obrać, a następnie przekroić i usunąć gniazdo nasienne.
3. Pomidora i paprykę pokroić w drobną kostkę.
4. Wszystkie składniki połączyć i przyprawić do smaku.
Wskazówka dietetyka:
Guacamole może mieć różne zastosowanie np. jako pasta kanapkowa, dodatek do tortilli czy hamburgerów. W Meksyku używana jest głównie jako dip do nachosów. To dobra i zdrowa przekąska na spotkania ze znajomymi – z dodatkiem razowego chleba każdemu przypadnie do gustu!
Julia Laszuk, dietetyk