Szukasz pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Porcja makaronu z rybą uwieńczona włoskimi dodatkami to prosty sposób na szybki, zdrowy, smaczny, aromatyczny obiad w śródziemnomorskim stylu.
Składniki (2 porcje):
170 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy extra virgin
1/2 cebuli, drobno posiekanej
300 g krojonych pomidorów (z puszki lub świeżych bez skórki)
świeże zioła, oregano lub tymianek
puszka tuńczyka w oliwie
opcjonalnie: tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę.
Dodać pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut.
Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.
Mięso tuńczyka jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 konkretnie kwasu DHA i EPA. Ich wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Chronią przed miażdżycą, tworzeniem zakrzepów, obniżają poziomu frakcji LDL cholesterolu.
Tuńczyk jest również doskonałym źródłem witaminy D3 i B12. Jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego warunkując jego wytrzymałość. Witamina B12 czyli kobalamina uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega niedokrwistości oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
Mięso tuńczyka zawiera również wapń i żelazo. Pierwszy stanowi główny mikroelement w budowie naszego układu kostnego. Drugi wchodzi w skład hemoglobiny czy mioglobiny oraz licznych enzymów naszego metabolizmu.
Pamiętajcie, że tuńczyk jest delikatną rybą, bardzo łatwo o zepsucie jej smaku. Wystarczy zaledwie kilka sekund zbyt długiej obróbki termicznej by jego smak został całkowicie zmieniony.
Smacznego!