Jedna ze smaczniejszych potraw, jakie kiedykolwiek jadłem!

zupa green curryInspiracja do tego przepisu jest zaczerpnięta z moich wypraw do Tajlandii. Niezależnie od regionu zupa green curry wszędzie świetnie smakuje, chociaż w każdym miejscu troszkę inaczej, bo składniki lekko się różnią. Zupa green curry jest przygotowana na bazie mleka kokosowego i zielonej pasty curry. To doskonałe i proste do odtworzenia we własnej kuchni danie. W moim przypadku tajska kuchnia sprawdza się idealnie w okresie redukcji. Mogę się nią zajadać tygodniami 🙂 Zobaczcie jak zrobić to pyszne danie z krewetkami.

 

 

 

SKŁADNIKI

400 g krewetek (rodzaj wg uznania)

tajska zupa

1 cukinia

1 cebula (pokrojona w półksiężyce)

2 ząbki czosnku

½ czerwonej papryczki chili

1 łyżka świeżo startego imbiru

2 łyżki zielonej pasty curry (im więcej, tym bardziej ostra potrawa)

2 szklanki mleka kokosowego

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki oleju

2 limonki

2 łyżki brązowego cukru

1 paczka makaronu ryżowego (200g)

 

PRZYGOTOWANIE

W garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przetarty czosnek i paprykę. Podsmażaj przez chwilę.

Dodaj pastę curry, podsmażaj przez około minutę i wlej szklankę wody. Zagotuj, wlej mleko kokosowe, dodaj imbir, pomidory oraz cukier, a następnie gotuj przez kilka minut.

Do zupy dodaj surowe krewetki (jeśli używasz mrożonych, wcześniej przelej wrzątkiem na sitku i zdejmij ogonki) i cukinię.

Gotuj przez około 3 minuty, po czym zdejmij garnek z zupą z palnika i dodaj sok z limonki oraz sos rybny.

Zupę podawaj z ryżowym makaronem gotowanym wcześniej parę minut.

 

Poniżej zupa green curry wykonana w Tajlandii

zielone curry

Smacznego!

Trener personalny, specjalista ds. żywienia
mgr inż. Ryszard Czarkowski

Trener personalny Wrocław
Trening personalny Wrocław
Trener personalny online
Dietetyk Wrocław
Dieta online
Odchudzanie online