konferencja, alergie, nietolerancje pokarmowe, dieta w alegii, dieta nietolerancje
,,Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, 31 marca 2017 r., Instytut Żywności i Żywienia

31 marca 2017 w Ogólnopolski Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja ,,Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”.

Konferencja ogromnie ciekawa i potrzebna, gdyż alergie oraz nietolerancje pokarmowe to coraz powszechniejszy problem spędzający sen z powiek zarówno pacjentom jaki i specjalistom. Wykłady prowadzili znakomici eksperci w swoich dziedzinach m. in.: prof. dr hab.  Mirosław Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia), prof. hab.  n. med.  Hanna Szajewska (Warszawski Uniwersytet Medyczny), prof. hab.  n. med. Maciej Kaczmarski (Uniwersytet Medyczny w Białymstoku).

Wiedza na temat alergologii jest coraz większa, jednak jak powiedział jeden z prelegentów, w medycynie każda odpowiedź rodzi 10 nowych pytań.

Wiele uwagi poświecono tematom związanym z zapobieganiem alergii. Wiemy, że unikanie lub opóźnianie wprowadzania pokarmów potencjalnie alergizujących powyżej 4-6 miesiąca życia nie ma wpływu a występowanie alergii. Wręcz przeciwnie, w przypadku ryzyka wystąpienia alergii na orzeszki ziemne zaleca się wczesne (4-11 m. ż.) wprowadzanie ich do diety dziecka (po konsultacji lekarskiej).

Bardzo ciekawe były również wykłady na temat zależności mikroflory jelit a występowaniem alergii, nietolerancji czy otyłości. Mikroflora skrywa przed nami jeszcze wiele tajemnic. Jest to bardzo skomplikowany ekosystem miliardów bakterii rozmaitych szczepów, który łatwo wytracić z równowagi np. dietą wysokobiałkową czy wysokotłuszczową o niskiej zawartości błonnika, głodówką czy antybiotykoterapią, a to może prowadzić to reakcji alergicznych, otyłości, a nawet cukrzycy typu 2 czy niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Dbajmy więc o naszą mikroflorę, gdyż ona ,,odwdzięczy” się nam zużywając nawet do 200 kcal dziennie, wzmacniając naszą odporność i produkując witaminy oraz inne prozdrowotne związki.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk