Sezon na bób jest bardzo krótki, więc warto z niego korzystać. Bób nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Jeśli lubisz bób to ta sałatka na pewno skradnie wasze podniebienie.

sałatka z bobu, dietetyczna sałatka

Czas przygotowania: 25 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad, kolacja
Ilość: 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 214 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 8 g

Węglowodany ogółem: 26 g
Błonnik: 10 g

 

Składniki:
– bób (500 g/1 op.)
– pomidor malinowy (320 g, 2 szt.)
– słodka cebula (50 g/1/2 szt.)
– kukurydza z puszki (170 g/1 mała puszka)
– mozzarella (125 g/1 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować bób (ok.15 min.), a następnie ostudzić i obrać.
  2. Posiekać cebulę, pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę.
  3. Do dużej miski wrzucić bób, kukurydzę, mozzarellę, cebulę i pomidory. Skropić oliwą z oliwek. Wymieszać.