Przyrządzanie dorsza może wydawać się trudne. Wypróbuj nasz prosty przepis na aromatycznego i soczystego dorsza. 20 min. i zdrowy obiad gotowy!

Dorsz pieczony z cytryną

Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad
Ilość: 2 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 427 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany ogółem: 63 g
Błonnik: 7 g

Składniki:
– filet z dorsza (200 g/2 szt.)
– ziemniaki wczesne (700 g, ok. 14 szt.)
– koperek (8 łyżeczek)
– czosnek (4 szt.)
– oliwa z oliwek (2 łyżki)

Sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować.
  2. Dorsza opłukać, osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej, posypać solą i pieprzem, obłożyć ząbkami czosnku i plastrami cytryny.
  3. Zawinąć folię i ułożyć na blasze. Piec w temp. 180 st. C przez około 20 min.
  4. Ziemniaki i rybę przełożyć na talerz i posypać świeżym koperkiem.

Wskazówka:

Nigdy nie smaż ryby, gdyż ,,zepsujesz” ją i jej walory zdrowotne.