Napoje nektary soki Zdecydowanie zbyt dużo dzieci oraz dorosłych wybiera napoje, które zawierają sporo cukru. Wypijanie dużych ilości słodkich napojów przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości, gdyż dostarcza nam dużo pustych kalorii. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jaka jest różnica miedzy napojem, nektarem, a sokiem. Który z nich jest najlepszym wyborem?
Napoje – nie mają określonej minimalnej zawartości wsadu owocowego. Najcześciej zawierają go około 3-5%, czyli najmniej spośród wymienionych. Poza niewielką ilością soku, znajdziemy w nich wodę, cukier lub sztuczną substancję słodzącą, kwas cytrynowy, aromaty i barwniki.

W przeciwieństwie do pozostałych produktów mogą zawierać konserwanty – jeżeli chcemy kupić napój warto przeczytać na etykiecie czy jest pasteryzowany czy utrwalany chemiczne. Takich produktów należy się jednak wystrzegać, szczególnie tych z niekończącą się listą składników.
Nektary – dla nich zawartość wsadu owocowego jest ściśle określona, w zależności od składników. Przykładowo dla jabłek jest to minimum 50%, a dla wiśni minimum 35% soku. Poza sokiem znajduje się tam woda, cukier lub substancja słodząca oraz kwas cytrynowy. W nektarze, tak jak w soku, nie znajdziemy barwników, aromatów ani konserwantów. Wybierając nektar najlepiej zwrócić uwagę na zawartość cukru – może zawierać 15 do nawet 150(!) gramów cukru w litrze. Czym mniej cukru, tym lepszy produkt.
Soki – Zawierają 100% wsadu owocowego. Według unijnych i polskich norm soki nie mogą zawierać cukru dodanego, tylko cukry, które naturalnie występują w owocach. W sklepach znajdziemy soki jednodniowe oraz pasteryzowane. Jednodniowe, jak nazwa wskazuje, maja królki okres przydatności do spożycia. Produkowane są ze świeżych owoców. Dzięki temu, że nie są poddane procesowi pasteryzacji, zachowują więcej składników odżywczych. Soki pasteryzowane produkowane są najcześciej z koncentratu (pulpy). Najlepiej wybierać te z krótszym terminem przydatności do spożycia (kilka tygodni), gdyż zawierają więcej witamin i minerałów niż te z długim terminem.

Zatem najwięcej wsadu owocowego znajdziemy w sokach. Dobrym pomysłem jest zrobienie domowego soku (np. Pomarańczowego czy owocowo-warzywnego). Osoby odchudzające się nie mogą pic soków w dużych ilościach – zawierają one dosyć dużo kilokalorii (ok 40-50 kcal w 100 ml). Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście spożywanie owoców, zamiast wyciskania z nich soków, gdyż dostarczymy dodatkowo błonnik, który pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości oraz reguluje stężenie glukozy we krwi.

Julia Laszuk, dietetyk