Lody owocowo jogurtoweDzisiaj zrobi艂am pierwsze domowe lody! Przepis jest szybki i prosty. Smakuje pysznie 馃檪 To doskona艂a alternatywa dla kupnych lod贸w, kt贸re zawieraj膮 du偶o t艂uszczu i zb臋dnych dodatk贸w. Lody maj膮 orze藕wiaj膮cy, lekko s艂odki smak. S膮 idealn膮 przek膮sk膮 w upalne dni. Do ich zrobienia potrzebne b臋d膮 specjalne pojemniczki do robienia lod贸w (np. Z Ikei).

Czas przygotowania: przygotowanie ok. 15 minut + mro偶enie (kilka godzin)Stopie艅 trudno艣ci: 艂atwe
Rodzaj posi艂ku: przek膮ska, podwieczorek

Warto艣膰 od偶ywcza w 1 porcji:
Energia: 107 kcal
Bia艂ko: 3,5 g
T艂uszcze: 1,4 g
W臋glowodany: 21 g

Sk艂adniki na 2 porcje (2 lody):

– 聽1 brzoskwinia

– 1/4 owocu pitahaya (pitaja, smoczy owoc)

– 5 艂y偶ek jogurtu naturalnego g臋stego

– 1 艂y偶ka miodu

Spos贸b przygotowania:

  1. Smoczy owoc przekroi膰 i wydr膮偶y膰. Brzoskwini臋 obra膰, pokroi膰 w kostk臋. Owoce wrzuci膰 do miksera lub kielicha blendera.
  2. Doda膰 jogurt naturalny oraz mi贸d.
  3. Zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋. Przela膰 do pojemniczk贸w na lody, na艂o偶y膰 nak艂adk臋 z patyczkiem.
  4. W艂o偶y膰 lody do zamra偶arki na kilka godzin.

Julia Laszuk, dietetyk