Warzywne spaghettiTaki makaron to świetna alternatywa dla osób na diecie! Możecie bez przeszkód zjeść pyszne spaghetti bolognese bez obaw dotyczących ilości kalorii 🙂 porcja zwykłego makaronu zawiera około 170-200 kcal. Nasz warzywny makaron dostarcza jedynie ok. 50 kcal!

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: lunch, obiad, kolacja

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 51 kcal

Białko: 4 g

Węglowodany: 13,5 g

Tłuszcz: 0,4 g

 

Składniki na 1 porcję:

– 1 marchewka

– 1 mniejsza cukinia lub pół dużej cukinii

– szczypta soli (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć. Marchewkę obrać.
  2. Z cukinii i marchewki wyciąć paski za pomocą obieraczki (najlepiej do julienne).
  3. Wodę zagotować. Do gotującej wody wrzucić paski marchewki i gotować przez 1 minutę. Dorzucić paski cukinii i warzywa gotować przez 1 minutę. (Marchewkę gotujemy zatem 2 minuty, a cukinię przez 1 minutę).
  4. Warzywa odcedzić.

Wskazówka dietetyka:

Taki makaron jest zastąpieniem tradycyjnego makaronu. Doskonale smakuje z sosami np. pomidorowym czy bolognese.

Julia Laszuk, dietetyk