kaszotto z warzywamiKasza jęczmienna obniża poziom cholesterolu, poprawia wygląd skóry i reguluje trawienie. W tym przepisie nie gotujemy kaszy w sposób tradycyjny, całą potrawę robimy na jednej patelni!
Kasza + Warzywa = Samo Zdrowie!

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad


Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 288 kcal
Białko: 10 g
Węglowodany: 51 g
Tłuszcz: 7 g
Błonnik: 8,5 g

Składniki na 2 porcje:
– 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej (100 g)
– 1 duża cukinia (ok. 600 g)
– pół papryki czerwonej
– kilka pieczarek (ok. 80 g)
– kilka pomidorków koktajlowych (ok. 5 sztuk)
– pół cebuli (50 g)
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– sos sojowy (ok. 2 łyżki)
– przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, świeże zioła (np. tymianek) lub zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojone w kostkę cebulę i paprykę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć ok. 3 minuty.
2. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię oraz przyprawy. Smażyć ok. 2 minuty.
3. Do warzyw dodać kaszę i wlać gorącą wodę (ok. 350 ml) z sosem sojowym. Wymieszać, przykryć i gotować ok. 25 minut na średnim ogniu. W międzyczasie sprawdzać, czy kasza się nie przypala – jeśli tak, dodać gorącej wody.
4. Po upływie 25 minut zdjąć pokrywę, dodać pokrojone na połówki pomidorki i odparować wodę cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. W razie potrzeby doprawić.

Julia Laszuk, dietetyk