fit ciastka bez mąkiKażdego z Nas od czasu do czasu napada ochota na coś słodkiego. Warto wtedy mieć pod ręką przepis na pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu Fit Ciastka! Dlaczego fit? Ponieważ nie zawierają mąki, masła, jajek ani dodatkowego cukru. W składzie znajdziemy same naturalne składniki.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: przekąska, podwieczorek

 

Wartość odżywcza w 1 ciastku:
Energia: 73 kcal
Białko: 1,7 g
Węglowodany: 15,5 g
Tłuszcze: 1,2 g

Składniki:
– 3 mniejsze dojrzałe banany
– płatki owsiane błyskawiczne (100g)
– morele suszone (100g)
– daktyle suszone (40g)
– nasiona słonecznika łuskanego (2 łyżki/ 20g)

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce rozgnieść widelcem banany (można zblendować).
  3. Do miski z rozgniecionymi bananami dodać pokrojone w kosteczkę suszone morele i daktyle oraz nasiona słonecznika. Wymieszać do uzyskania spójnej masy.
  4. Nabierać kopiastą łyżkę masy i wykładać na papier do pieczenia, lekko spłaszczyć. Z przepisu wychodzi mniej więcej 15 ciastek.
  5. Piec w piekarniku przez 15-20 minut.

Wskazówki dietetyka:
Najważniejsze jest to, aby banany były dojrzałe, wtedy z łatwością rozgnieciemy je widelcem.
Do masy można dodać ulubione owoce suszone (żurawinę, rodzynki, suszone śliwki), nasiona, pestki oraz orzechy. Większe pestki i orzechy warto pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego! 🙂

Julia Laszuk, dietetyk