chleb razowy domowy, przepisW sklepach coraz trudniej dostać dobry chleb razowy. A może by tak upiec go samemu? Z naszym przepisem nie będzie to trudne!

Czas przygotowania: ok. 3 h + 12 h (zaczyn)

W 1 kromce (40 g):
Energia: 89 kcal
Białko: 2,2 g
Tłuszcze: 0,7 g
Węglowodany: 20,6 g
Błonnik: 2,4 g

Składniki:
Zaczyn:
–    mąka żytnia typu 2000 (100 g)
–    woda (100 ml)
–    zakwas żytni (60 ml)
Ciasto:
–    Zaczyn
–    mąka żytnia typu 2000 (250 g)
–    woda (220 ml)
–    melasa (20 g)
–    sól (1 łyżeczka)

–  opcjonalnie: siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni.

Sposób przygotowania:
1.    Przygotować zaczyn: wymieszać wszystkie składniki i odstawić miskę przykrytą lnianą ściereczką na 10-12 h.
2.    Dodać wodę, mąkę, melasę oraz sól. Dokładnie wymieszać masę. Powinna być lepka i gęsta.
3.    Przełożyć masę do foremki (20×15), przykryć ściereczką  i odstawić na  ok. 2-3 h tak, aby masa powinna wyrosnąć do min. ¾ wysokości foremki.
4.    Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wstawić ciasto i piec w takiej temp. ok. 15 min, a następnie zmniejszyć do ok. 210°C i piec jeszcze ok. 40-45 minut.
5.    Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO!

Wskazówka dietetyka:

Świeży chleb, a właściwie jego składnik-gluten, jest bardzo lepki i osoby z problemami trawiennymi lub będące na diecie lekkostrawnej nie powinny jeść świeżych wypieków. Chleb na drugi dzień od wypieku jest mniej lepki i bardziej łatwostrawny.

Agnieszka Kopacz, dietetyk